Szoftveres háttér

A mai világban próbálunk mindent, amit csak lehet rábízni a számítógépre. Emlékszem, mikor húsz éve elkezdtünk a lakosság részére is szabni volt néhány ügyfél, aki megtette azt a szívességet, hogy rajzolt egy szabástérképet. Ha ez nem történt meg, akkor ez ránk várt, de bár kényelmes volt az asztalnál ülni és rajzolgatni mégis utáltuk csinálni. Mindig volt jobb megoldás és néha előfordult, hogy hosszas spekulálás után megalkotott szabásjegyzéknél az ügyfél utólag tudott jobbat mutatni. Ez amellett, hogy borzasztó kellemetlen volt még veszteséggel is járt, mert a saját hibánkat nem fizettethettük meg még akkor sem, ha valóban a legjobb tudásunk szerint csináltunk mindent. A másik megoldás az volt, hogy elkeztük vágni a táblát. Először azokat a darabokat, amelyikeket jól adta a táblaméret, aztán ahogyan fogyott a tábla, úgy lett egyre rosszabb a kihozatal. Bár ebben az időben még nem voltak annyira kihegyezve a munkák, mint a mai világban mégis jó lett volna pontosan tudni előre, hogy hány táblából jön ki egy komplett patikabútor például. Különösen akkor van ennek jelentősége, ha valami különleges anyagról beszélünk, aminek a legyártatása több hét, viszont a maradékot soha nem fogja megvenni senki.
Ez még a betárcsázós faxmodem idejében volt. Fogalmunk sem volt róla, hogy külföldön van-e erre megoldás, mert itthon még nem volt. Sok évvel később kezdtek el az itthoni programozók megoldásokat kínálni, de valahogy mindig oda jutottunk, hogy bár a program működni látszik mégis szemmel láthatóan olyan hibákat követ el, amiket nem lehet megengedni. Kilógott a lóláb, hogy még bőven lenne mit fejleszteni az algoritmuson. Sokadik próbálkozásra futottunk bele egy kecskeméti cég szoftverébe. Arra emlékszem, hogy sokkal drágább volt, mint a többi. Olyan fapados, amilyet csak el lehet képzelni. Nem nyomtat címkét, nem kezel raktárkészletet. Nem csinál semmit. Csak számol, de azt végre jól. Ezt használjuk tíz éve és azóta sem találtunk jobbat.
Mikor ezt az oldalt elindítottuk, próbáltunk volna valami olyat adni, amit a konkurrencia nem. Persze ki lehet írni azt, hogy AKCIÓ bazi nagy piros villogó betűkkel. Ki lehet emelni 2-3 bútorlapot, hogy milyen olcsó, aztán nem frissíteni három évig, de mi nem ilyenre gondoltunk. Az elképzelés az volt, hogy egy ilyen terítékrajzoló programot tartalmazó oldalt hozunk létre. Én esküszöm megpróbáltam mindent, de az összes programozónak az volt a kérdése, hogy milyen algoritmust kell felprogramozni? Itt ez a dolog el is vérzett. Tartom, hogy ha lenne valaki, aki ezt meg tudja oldani szívesen rendelnénk meg tőle. Nem kell a legjobb megoldás. Arra ott van az Optima. Egy "elég jó" már megfelelne...

optima 1 optima 2