Mitől jó a szabás?

Mitől jó egy lapszabászgép? A mi szempontunkból, ha a lehető legolcsóbb üzemeltetni, pontos és igénytelen. A megrendelő szempontjából...? Nos, neki mindegy. Ő már csak a végtermékkel találkozik. Ő méret- és derékszöghelyes bútorlap darabokat szeretne kapni. Lehetőleg olyanokat, amiket az élzárás után sem kell forgatni, hogy melyik oldala látszhat és melyik jobb, ha nem. Az, hogy ezt hogyan érjük el számára lényegtelen....
Pedig a bútorlap nagy ellenfél. Nem nagyon szereti, ha vágják. A fűrészlap kilépő oldalán imád kipattogni,a préselés során a lapba zárt feszültség a szabás során pedig szereti a deformálni a kész darabokat. Régen sok fém volt benne, most már inkább csak kavics, ami sem a vídiával, sem a gyémánttal nem kompatibilis.
Sajnos nekünk is időbe telt mire a saját kárunkon okulva megtaláltuk a végleges megoldást két Holz-Her Supercut 1265 lapszabászgép "személyében". Először mi is próbáltunk más gépeket, bár Szigetszentmiklós környékén, ahol megfelelő minőségű lapszabászat volt ezeket használták. Drágának találtuk, ezért próbálkoztunk. Próbáltuk az elővágót, próbáltunk "ugyanilyen jó", de olcsóbb gépeket, próbáltunk gyémánt lappal vágni... Végül mi is itt kötöttünk ki. Ezek a gépek megfelelő szervizeléssel, holkeres, negatív fogszögű Oertli-Leuco fűrészlapokkal hozzák az általunk elvárt minőséget. Azt a minőséget, amire egy asztalosnak szüksége van. Ezek szerint, ha valaki ilyen hardverrel rendelkezik az jól szab? Nem. Legfeljebb csak adott a lehetőség. Lapszabászgép még soha nem vágott le egy négyzetméter anyagot sem.
Az emberi oldal ugyanolyan fontos, mint a megfelelő eszközök. Feltétlenül szükség van a hozzáértő, lelkiismeretes munkaerőre. Szigetszentmiklós ilyen szempontból szerencsés. A közelben minőségi asztalosképzés folyik. Sok mostani kollégánk töltötte nálunk az tanulóéveit. Ők pontosan tudják, hogy milyen minőséget kell a lapszabászat során produkálni, hogy később az élzárás és az összeszerelés is problémamentes legyen.

lapszabaszat 1 lapszabaszat 2 butorlap 1