Élzárógépek

Elvileg egyszerű a működése. Hőre lágyuló ragasztóval összeragasztja a bútorlapot és az élzárót, utána pedig a felesleges anyagot eltávolítja... Egyszerű. De akkor miért van új gépek ára között akár tízszeres szorzó? Itt sem kell bonyolult dolgokra gondolni. Egyrészt a gépek több részegységből állnak össze és pont úgy lehet köztük válogatni, mint az autóextráknál. Ezeknek a részegységeknek a gyártásakor felhasznált anyagok minősége, precizitása meghatározó az egységek számán kívül. Másrészről magának a gépváznak a merevsége, anyagtartalma, konstrukciója ami igazából döntő a végtermék szempontjából.

2004 és 2011 között körülbelül 100 gyógyszertárat bútoroztunk be. Idővel a patikusok is rájöttek, hogy a 2 miliméteres élléc tartóssága sokszorosan felülmúlja a vasalható élfóliáét és nagyon jól elköltött pénz, amit erre fordítanak. Ekkor még ezek a gépek nagyon gyerekcipőben jártak. A lapszabászat és a bútorlapok élzárása nem volt megoldott Szigetszentmiklós környékén. Mindenhol csak olcsó, olasz alapgépek voltak. Az élkerekítéseket vagy nem csinálták, vagy egy kézi géppel készítették el. A bútorlapot magunk szabtuk, de bárhová is vittük az anyagot Szigetszentmiklós vonzáskörzetében, az élzárás minősége sehol nem érte el azoknak a lapokét, amikkel külföldön gyártott bútorokon lehetett találkozni. Ott már akkor tudták hogyan lehet a bútorlap élét rendesen lezárni és az itthon fellelhető gépek azok voltak, amiktől ott már megszabadultak. (Nálunk sem dobták a kukába azokat a gépeket, amelyek nem hozták az elvárható minőséget. Azok ma is dolgoznak. Szerencsére nem nálunk.)

Tapasztalataink alapján egy részegység az, ami nélkül egyszerűen lehetetlen professzionális eredményt elérni. Ez az előmaró egység. Itt két egymással szemben forgó nagyfordulatú gyémántkés marja a bútorlap felületét tökéletesre az élzáró anyag felragasztása előtt. A szabászgép bármennyire is precízen van beállítva mindenképp lesz eltérés a bútorlap két oldala között és ezt a felragasztott élzáró nagyon szépen meg is mutatja, azaz az egyik oldalon kis rés fog látszani a bútorlap és az élléc között. Elvileg csak az egyik oldalon, ha odafigyeltek a lapszabászat során, de ez feltétlenül egy kompromisszum. Persze a színazonos ragasztó majd eltakarja. Hát nem fogja...

A előmaró gyémántkése által hagyott pengeéles felületekre viszont látható rés nélkül tud az élzáró illeszkedni. Miért nincs ilyen minden gépen? Sajnos ennek az egyetlen egységnek az ára egy harmad élzárógép.... A gyémántot élezni is költséges. Persze az élzárás áránál ezek a költségek jelentkeznek az Ügyfél oldalán, de méterenként az a pár tíz forint véleményem szerint bőven megéri az így kapott minőséget. Ha pedig valamilyen okból kívánatos a maró nélkül elérhető minőség olcsóbban, végső esetben azt ki is lehet iktatni.

Már piacon vannak azok a gépek, amik lézerrel olvasztják meg az élzáró hátuljára felvitt anyagot és igazán hézagmentes illeszkedést biztosítanak. Nem gondolom, hogy ezek mostanában elterjednének. Egyrészt az élzáró gyártók sincsenek felkészülve rá, másrészt nekünk mutattak így lezárt bútorlapot és nagyon-nagyon kritikus szemmel is alig lehet eltérést felfedezni egy PU ragasztóval hagyományosan lezárt és egy ilyen lap között.

Előmaró által lemunkált vágás Előmaró által lemunkált vágás 2mm élzáró visszamarva 1mm-re, utána újra élzárva 2mm élzáró visszamarva 1mm-re, utána újra élzárva Nem számít, mert a ragasztó kitölti. "Nem számít, mert a ragasztó kitölti." Itt legalább tényleg kitöltötte Itt legalább tényleg kitöltötte A véglemaró által készített sarok< A véglemaró által készített sarok