Jelentősebb bútorlap gyártók

Jelenleg négy nagy gyártó mellett több kicsi is van a piacon. Vannak jobb minőségű lapok és természetesen rosszabbak is. Alapvetően itt is elmondható, hogy az ár általában tükrözi a minőséget. Mindegyik beszerezhető. Sajnos sok szín csak elméletileg létezik, holott pont úgy benne vannak az érvényes katalógusban, mint a többiek. Vannak gyártók, amelyek egyedi vastagságokban is hajlandóak lapokat gyártani, vannak amelyek egyes színek legyártását megrendelt mennyiséghez kötik. Elmondható, hogy biztosra csak konkrét esetben lehet menni. A következő felsorolás kizárólag a bennünk a gyakorlatban kialakult képet mutatja.

  • FALCO Az egyik legrégebbi szereplő a piacon, bár az új lapok megjelenésekor kicsit háttérbe szorult. Az utóbbi időben modern dizájnnal jelent meg. Sajnos mintha a szépség oldalán beáldozták volna a minőséget... Az élzárói színazonosak, bár kicsit drágábbak, mint a többi. A lapok ára is általában magasabb.

  • EGGER Az első igazi bútorlapgyár volt a Falco és az Interspan után. Az aktuális trendet követi, a katalógusban szereplő lapok általában beszerezhetőek. Néhány hetes határidővel tetszőleges vastagságban gyárt lapokat. A lapok anyaga tömör, masszív. Rosszat nem nagyon lehet róla mondani. Az igazán dizájnos lapjai sajnos drágák. Sokan gyártanak hozzá színazonos élzárót, ezért az normális áron beszerezhető.

  • KRONOSWISS Általában az ő lapjaik az állandóan akciósak mindenhol. Mostanában főleg ebben a kategóriában elég durva dolgokkal találkoztunk. Vékony, érzékeny, karcolódó bevonat, laza szerkezetű faforgácslap. Nehéz szépen vágni. A legjobb volt bennük, hogy az ő színmintájuk volt a legkönnyebben beszerezhető.

  • KASTAMONU A legújabb szereplő a piacon. Romániában készül, komoly raktárkészlet van belőle Magyarországon. Jó szerkezetű, jó minőségű lap. Kb. az Egger minősége. A Kronospan és az Egger drágább lapjait is másolják. Én úgy gondolom, hogy jelenleg a legjobb vétel. Ha valaki egy színjegyzékkel megy a megrendelőhöz, akkor érdemes ezt vinni. Nem lesz meglepetés sem árban, sem pedig beszerezhetőségben.

  • Na, melyik az akciós lap? Na, melyik az "akciós" lap? Jól látható a lapok közötti eltérés Jól látható a lapok közötti eltérés